ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhľadať na webe

s

Pažské jahňacie mäso

Nielen pažský syr, ale aj pažské jahňacie predstavuje vynikajúcu ostrovnú lahôdku. Bez ohľadu na spôsob prípravy, mladé jahňacie vždy poskytuje výnimočný labužnícky zážitok. Pažské jahňacie je najlepšie v januári, februári a marci, keď trvá dojenie oviec. Je mimoriadne mäkké a veľmi chutné. Najlepšie je, keď sa upečie v rúre spolu so zemiakmi a na grile. Staršie jahňacie je najlepšie varené. Na Pagu sa za mladé jahňacie považuje mäso jahňaťa nepresahujúceho váhu 10 kg.

Olivový olej

Je treba spomenúť aj veľmi kvalitný olivový olej, ktorý sa vyrába v oblasti Lunu a Tovarnelu. Od miesta Varsan až po Lun rastie okolo 12 tisíc olivovníkov. Zvyčajne v októbri a novembri prebieha zber olív a ich spracovanie v olejárni v Lune. Olivový olej z Lunu je mimoriadne výživný, liečivý a teda aj žiadaný.

Pažský syr

Pažské ovce sa chovajú v kopcovitých oblastiach, na ktorých rastie nízka tráva, ktorá je vystavená soli z morskej vody, ktorú občas prináša bóra. Tieto trávy sú ovciam hlavnou potravou a práve vďaka nim má pažský syr svoju špecifickú a svojráznu arómu. Pre svoju mimoriadnu kvalitu dostal pažský syr od Chorvátskej hospodárskej komory listinu potvrdzujúcu pôvodny chorvátsky výrobok a niektorí výrobcovia pažského syra získali významné ocenenia na medzinárodných výstavách syra.

Výrobou pažského syra sa zaoberá okolo 2 tisíc osôb (tj. 800 domácností) a pastieri sú organizovaní v troch združeniach: Združenie chovateľskej pažskej ovce v Kolane, Združenie chovateľskej pažskej ovce v Pagu a združenie Uzorstado v Dinjišce.

Ochutnajte tieto pažské špeciality počas dovolenky na ostrove Pag.