ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhľadať na webe

s

V Chorvátsku sa pestuje stredomorská ustrica, chorvátsky kamenice (Ostrea edulis). Tento druh ustrice sa v poslednej dobe prakticky nedarí pestovať pre veľký úhyn v dôsledku chorôb. Jedným z mála miest, kde sa im ešte darí, je južnodalmatínsky záliv Malý Ston. Aj tu však v dôsledku zmien kvality morskej vody dochádza k veľkým problémom s udržaním biotopu pre tento ohrozený druh.

V súčasnej dobe sa vyprodukuje v sádkach malostonského zálivu cca 1,5 miliónov kusov tejto ustrice. Na Jadrane sa pri umelom pestovaní ustríc využíva poznatkov zo spôsobu života týchto mušlí, patriacich medzi mäkkýšov (Mollusca) vo voľnej prírode. Ustrice sa prichytávajú veľmi pevnými byssovými vláknami vylučovanými zvláštnou žľazou na nohe k pevnému podkladu, a to vo zvislej polohe - pri umelom pestovaní to je k nylonovému lanu. Ustrica potom vylúči tesne pri ľavej časti lastúry rýchlo tuhnúci tmel. Po jeho zatuhnutí už ustrica nie je schopná zmeniť svoje stanovisko. Okolo takto "usadených" ustríc sa potom vytvárajú celé kolónie týchto živočíchov. Životný cyklus ustríc, počas ktorého dospievajú ku konzumnej zrelosti, sa pohybuje medzi 2,5 až 4 rokmi.

Ak by sa vám zdala cena za ustrice prehnaná

Zjete ju za pár sekúnd, ale rástla pre vás v priemere 3 roky. Teda cena 3 - 4 kuny (cca 50 centov) za kus je adekvátna. Ustrice sú podávané obvykle ako predkrm (cca 10-15 ks/os, záleží na vás, koľko si objednáte). Ale môžete si ich objednať i ako samostatné ľahké jedlo s pečivom.

Recept: Kamenice na žaru (ustrice na grile)

  • 24 čerstvých ustríc
  • šťava z jedného citróna
  • 2 lyžice olivového oleja

Ustrice umyjeme kefkou pod tečúcou vodou, otvoríme a pečieme na grilovacom rošte na miernom ohni. V priebehu pečenia pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Podávame s tmavým chlebom, zeleninovým šalátom a bielym vínom.

Recept: Kamenice na buzaru (pre 4 osoby)

  • 50 čestvých ustríc
  • 100 ml olivového oleja
  • 150 g paradajok
  • 2 strúčky cesnaku
  • zväzoček petržlenu
  • 20 g strúhanky
  • 1 lyžička vegety
  • soľ, korenie
  • 400 ml bieleho vína

Umyte pod tečúcou vodou kefkou ustrice, sparte paradajky vo vriacej vode, olúpte a nekrájajte na kocky. Na rozpálenom oleji osmažte strúhanku do zlatista, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, paradajky, cesnak a vegetu. Premiešajte a krátko poduste (3 - 4 min). Potom pridajte soľ, korenie, podlejte vínom a pridajte ustrice. Prikryte pokrievkou a na miernom ohni varte cca 15 min. Podáva sa s pečivom, ktoré sa namáča do takto vzniknutej šťavy. Rovnakým spôsobom môžete pripraviť aj iné plody mora. Príprava "na buzaru" je veľmi jednoduchá a obľúbená po celom Jadrane. Niekde sa vynechávajú paradajky ...vraj rušia chuť morských plodov.